Kanskje vi kan kalle det «trekronejord» på norsk? Denne jorda oppe i trekronene dannes av blader og andre plante- og dyrerester, som brytes ned over tid og omdannes til jord. Og slik jord gjør det mulig for et mangfold av liv å utvikle seg etter hvert som trærne får stå i fred over lang tid og bli gamle.

Tidligere den dagen jeg leste om oppdagelsene i eldgamle japanske trær, stoppet jeg opp og tok et bilde av en sisselrot som vokste ut av grenkløfta på et gammelt eiketre utenfor fylkeshuset her i Tønsberg. Sisselrot er en bregne som vanligvis er å se på bakken, på berg og stein i skogen eller i enger, hei og sanddyner langs kysten. Kanskje har du som barn gravd fram rota fordi den smaker anis?

Nettopp fordi denne bregnen er spiselig, og fordi den er grønn hele vinteren, er den velkjent og lett å kjenne igjen. Men for at den skal krype opp i trærne må det være nok fuktighet og noe å gripe fast i med rota for å overleve. Dermed kan man altså finne dem i grenkløfter, der det samler seg vann og jord, eller i dyp sprekkebark på stammen av eldgamle trær, der mose og lav sørger for å holde på vann og plantemateriale så bregnen kan leve.

Da jeg gjorde feltarbeid til masteroppgaven i skogbiologi, studerte jeg supersjeldne lav på eldgamle asketrær i boreonemoral regnskog på Vestlandet. Ja, vi har faktisk regnskog her i Norge også. Uttrykket regnskog er mest brukt om fuktige skoger i tropiske strøk, men det finnes også regnskog på nordlige breddegrader. Den nordlige regnskogen er den beskjedne lillesøstera til de tropiske regnskogene. Her finner du verken store apekatter, kjempesommerfugler eller dovendyr, men de er like fullt fuktige, frodige og fulle av sjeldne og viktige arter.

Med sin lange kyststripe og alle sine høye fjell er Norge et variert skogland. Nærhet til havet, milde vintre og høy luftfuktighet skaper sære skogtyper med spesielle forhold der sjeldne arter trives. Her i Vestfold er de kystnære skogene vårt «Amazonas» De er gode leveområder for arter som ikke liker seg andre steder. Det er lite igjen av de edle skogene med varmekjære løvtrær som eik, ask, alm, lønn, lind, hassel, bøk og svartor. Det hogges fortsatt i disse rike skogene, og de plantes til med gran slik at de artene som naturlig hører hjemme der mister leveområdene sine.

Går du stiene langs Vestfoldkysten vil du merke at de få skogene som står igjen, og særlig de fuktige sumpskogene, er som å komme inn i en annen verden. Langs kysten av Vestfold ser vi at sisselrot har krøpet fra bakken og opp i trærne, og at mange lavarter som liker seg i regntunge vestlandsstrøk også liker seg her.

Dessverre er mangfoldet av arter som lever i skogene våre lite utforsket. Selv om vi vet mer enn nok til å forstå at kystskogene våre er så verdifulle at de må vernes, er det uendelig mye mer igjen å oppdage. Så vidt jeg vet har ingen gjort som forskerne i Japan og krøpet opp i trekronene for å finne ut hva som lever i grenkløftene. Vanligvis sjekker biologene hva som vokser på trestammen opp til brysthøyde, mens de som lever oppe i trekronene får lov å leve sine liv i all hemmelighet.

Selv om det hadde vært spennende å avdekke trekronenes hemmelige liv, er det aller viktigste at regjeringen og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) setter av nok penger til å få verna de siste restene av kystskogene før det er for sent. For hogstmaskinene jobber mye raskere enn det miljømyndighetene klarer å verne, så lenge det ikke finnes nok penger på skogvernbudsjettet. Derfor har vi i WWF Verdens naturfond, sammen med Skogeierforbundet og Norskog, bedt regjeringen om en årlig skogvernmilliard slik at de unike og sjeldne skogene våre kan sikres for fremtiden.