Tolv år er gått siden Tønsbergs Blad første gang presenterte daværende grunneier Asbjørn Abrahamsens visjoner for bedriftsområdet til det som da het Grenland Group og nå Agility Group. Abrahamsens første innspill la opp til 600 nye leiligheter, ca. 360.000 kvadratmeter kontorer, en skyskraper som ville slått Oslo Plaza med 3 meter, varemesse, kulturhus og en stor marina. Året etter lanserte han enda mer storslagne «Kaldnezia», der han så for seg opptil 2.000 leiligheter, delvis plassert ute i Byfjorden og et vikingmuseum i tillegg til mye av det førnevnte.

Umiddelbart ble Abrahamsens ideer møtt med skryt av daværende ordfører Petter Berg (H) og Ap-gruppeleder Per Martin Aamodt i Tønsberg, som riktignok bare har ca. en fjerdedel av området. Nøtterøy-politikere som Steinar Gullvåg (Ap) og Kårstein Eidem Løvaas (H) var langt mer skeptiske: De var opptatt av å beholde en teknologisk industribedrift som Agility i lokalsamfunnet. Og omtrent der har konfliktlinjen gått siden: Skal Kaldnes Vest først og fremst være et næringsområde, eller skal det åpnes for at arealet blir mer av en bydel?

I 2017 overtok Glastad-familien eiendommen og prosjektet, og daglig leder Eirik Sunde i Kaldnes Vest ga uttrykk for at selskapet var utålmodig etter å komme i gang med utviklingen av et kombinert område der det kunne bli så mye som 3.000 arbeidsplasser i fremtiden. Men de rødgrønne partiene som fikk flertall i Tønsberg og Færder i 2019 gikk til valg på fortsatt industri på Agility-området. Senere er frontene blitt mindre steile, og i den felles strategiplanen for Kaldnes Vest som de to kommunene la ut på høring i mars i år, ser man for seg et blandet bolig- og næringsområde med stor vekt på å bidra til grønn omstilling.

Vi mener planen er på et realistisk spor når den rødgrønne industridrømmen langt på vei skrotes. Selv med ny fastlandsforbindelse på plass, vil nok f.eks. arealer nær E18 fremstå som mer attraktive for produksjonsbedrifter og virksomheter med stort transport- og lagerbehov. Da er det mer nærliggende å tenke seg virksomheter innen forskning, høyteknologi, miljøteknologi og service. Vi tror også det er riktig tenkt når det foreslås at detaljhandelen på Kaldnes Vest bør ha mer lokal karakter – det er ikke gunstig for utviklingen av området hvis det blir fullt av parkerte biler. Derimot er kultur og uteliv et viktig supplement til et godt bolig- og næringsområde. Er det f.eks. nødvendig å jage vekk Slottsfjellfestivalen?

Strategiplanen, som trolig vedtas over sommeren, skal legge føringer for videre utarbeidelse av reguleringsplaner i de to kommunene. Det er uansett langt igjen til noe blir bygget, og det vil garantert bli mye debatt om både byutvikling og arkitektur. Men vil du ha et ord med i laget, er det viktig at du kjenner din besøkelsestid.