(Nettavisen) Forrige uke kunne Politiet i Øst på X fortelle om et tyveri av en Toyota Land Cruiser fra 2008 i Moss.

Det er langt fra første gang en bil av denne typen er blitt stjålet den siste tiden, og i en melding skrev politiet:

– Føyer seg inn i en rekke av tilsvarende biltyverier senere tid der nyere Toyota RAV4 og Land Cruisere har blitt stjålet.

Til Nettavisen forteller operasjonsleder Gisle Sveen at slike nyere biler ofte er vanskeligere å stjele, og at det tyder på at det er noen med kompetanse og kunnskap som står bak.

Sveen forteller at politiet ikke har noe grunnlag for å si om det er de samme personene som står bak de ulike tyveriene.

– Vi som sitter på operasjonssentralen agerer på meldinger fra publikum og sender ut patruljer på saker. Vi har gått ut med dette på X med blikk på å gjøre de som eier disse bilene oppmerksom på at de er ekstra sårbare, sier Sveen.

– De som har denne typen bil bør passe litt ekstra på

Ove Furseth, politiinspektør ved Øst politidistrikt, sier at det har vært rundt 20 biltyverier i distriktet siden mai i år.

– Vi har sett en økning av denne bestemte biltypen siden mai i år, spesielt de siste to månedene i Follo og Østfold, opplyser Furseth til Nettavisen.

Biltypene Furseth sikter til er Toyota Land Cruiser-modeller etter 2017 og Toyota RAV4-modeller etter 2019.

Furseth sier videre at politiet har lite informasjon om hvem som står bak tyveriene.

– Vi har kontakt med Innlandet politidistrikt og følger litt med på hva de har gjort for å se om våre saker kan linkes til hva de gjør. Utover det følger vi situasjonen, men har ingen mistenkte i våre saker.

Hva vil du si til dem som er bekymret for bilen sin? Har du noen tips til folk for å unngå at dette skal skje?

– De som har denne typen bil bør passe litt ekstra på. Ha opplyst gårdsplass, kamera, alarm og så videre, anbefaler Furseth.

– Velger kurante bilmodeller som er enkle å bli kvitt

Bilekspert Benny Christensen tror ikke det er tilfeldig at det er disse to modellene som velges av biltyvene.

– Etter alt å dømme er dette organisert, og ikke tilfeldig, kriminalitet. Tyvene velger kurante bilmodeller som er enkle å bli kvitt igjen – og som man enkelt kan tjene penger på. Slik sett er det «business as usual» i dette miljøet også, mener Christensen.

– Begge disse Toyota-modellene er svært populære, nærmest over hele verden. Det gjør bilene lett omsettelige overalt.

I likhet med Sveen sier også Christensen at det generelt sett har blitt vanskeligere å stjele nyere biler om man ikke har tilgang til bilnøkkelen.

– De kriminelle nettverkene lærer imidlertid fort. De er smarte og klarer ofte å finne svake punkter i bilens sikkerhetssystemer for å «komme inn» og manipulere bilens elektronikk. Profesjonelle nettverk utvikler en egen programvare som kan overstyre bilens sikkerhetssystemer, forklarer Christensen.

– På noen nyere Toyota- og Lexus-modeller kan man ganske enkelt komme inn i bilens hovedelektronikk via bilens frontlykter. Det tar kun et par små minutter fra tyven kommer, til bilen kjører av gårde.

– Toyota tar problemet på alvor

– Vi ser at både Land Cruiser og RAV4 er høyt verdsatte og populære biler i mange land i Europa noe som gjør de ettertraktet også blant kriminelle.

Det skriver Espen Olsen, pressekontakt i Toyota Norge, i en e-post til Nettavisen.

– Toyota tar problemet med biltyverier på alvor, og er fast bestemt på å gjøre bilene sikre og trygge for alle kunder, skriver han videre.

– Det er dessverre svært vanskelig for enhver bilprodusent å fullstendig eliminere risikoen for at personer og organisasjoner som har kriminelle hensikter kan finne måter å omgå eksisterende sikkerhetsteknologier i bilene.

Olsen sier at Toyota samarbeider og deler regelmessig informasjon med forsikringsselskaper og politimyndigheter over hele verden for å redusere risikoen med tyverier.

– Vi anbefaler bekymrede kunder å ta kontakt med sin lokale forhandler.