(Østlands-Posten)

Varmende solskinn, blomster som spirer og gror, og en sommer som kommer nærmere for hver dag som går.

Det er mye å glede seg over med årstiden vi er inne i.

Men med høyere temperaturer våkner også den irriterende flåtten til liv igjen. Det minner blant annet Larvik kommune om på sine nettsider nå.

– Veldig mange får flåttbitt i april og mai. Husk å sjekke deg for flått hvis du har vært ute i skogen, hagen eller andre områder hvor det kan være flått. Blir du bitt, bør du fjerne flåtten innen ett døgn, sier kommuneoverlegen i den nevnte artikkelen.

Årsaken til at flåtten bør fjernes raskt, er at det reduserer sjansene for å bli smittet av sykdommen borreliose, skriver Helsenorge.no.

Mot sykdommen skogflåttencefalitt (TBE) finnes det en vaksine.

For å fjerne flått bør man bruke en pinsett eller en flåttfjerner. Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut. Voksne flått som sitter godt fast, kan med fordel vris litt samtidig som de trekkes ut, opplyses det på Helsenorge.no.

Slik unngår du flått

  • Bruk lange bukser, dekk deg til ved anklene og bruk lyse klær for lettere å oppdage eventuelle flått.
  • Vær oppmerksom på at flåtten krabber raskt opp langs beina og overkroppen, og ofte finner veien inn under klærne langs armene og i hals/nakke-regionen.
  • Bruk insektmiddel som inneholder DEET eller Icaridin på klærne.
  • Du kan redusere risikoen for flåttbitt hvis du går på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt. Det er viktig at du ser etter fastbitte flått etter turer i områder med flått. Husk at flåtten gjerne oppsøker skjulte og tynnhudede steder som knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene. De kan også finnes andre steder på kroppen.
  • Klær som har vært brukt på tur bør ristes godt, og de kan med fordel vaskes eller henges ute. Flått som kommer inn i hus vil tørke ut i løpet av noen dager.

Kilde: Helsenorge.no