EU og verden har forandret seg vesentlig siden våre folkeavstemninger om EF/EU i 1972 og 1994. Vi trenger derfor en debatt om hvordan verden ser ut i dag og hvilken politikk som kan ivareta Norge og norske interesser på en best mulig måte i fremtiden.

Tre tunge utviklingstrekk begrunner en ny EU-debatt i Norge før stortingsvalget i 2027. Debatten bør starte i Stortinget 30. april – som en del av debatten om utenriksministerens siste EU-redegjørelse.

Les også

EUs fornybardirektiv truer norsk selvråderett

Sitter på gangen

For det første er det et stadig sterkere problem at borgere, organisasjoner og bedrifter i Norge ikke har noen form for innflytelse over lover og regler som besluttes for EU – og som også gjelder for Norge. Vi påvirkes som samfunn av EU-regler, nesten uten debatt og med svært beskjeden kunnskap. Samarbeidet i EU er ifølge EØS-utredningen blitt bredere og dypere. EU-samarbeidet er også i rask endring. Dette representerer et alvorlig og økende demokratisk problem for Norge.

Europabevegelsen mener vi i lengden ikke kan forsvare og akseptere mangelen på demokratisk forankring i Norge. Ulike former for vedvarende angrep på demokrati, frihet og menneskerettigheter gjør også at vi i størst mulig grad bør stå sammen i Europa. Vår alenegang medfører risiko.

Les også

Skagerak er stengt – kontinentet er isolert

Sammen for demokratiet

For det andreviser Russlands brutale angrepskrig i Ukraina viktigheten av at EU og Europa står mest mulighet samlet i kampen for demokratiet. EU er blitt en langt tydeligere sikkerhetspolitisk aktør og har på ulike felt gitt betydelig støtte til Ukraina. I fremtiden må det forventes at Europa i større grad tar ansvar for egen sikkerhet. Norge er en liten og sårbar stat som bør være bevisst på at våre interesser ivaretas best gjennom forsterket samarbeid innen utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Les også

Gammal tran ispedd en og annen Viagra.

Den geopolitiske usikkerheten i Europa er helt ny situasjon. Det er meget uheldig at Norge står utenfor EUs samarbeid om forsvars- og sikkerhetspolitikk, herunder samfunnssikkerhet for å beskytte sivilsamfunnet og understøtte forsvaret. Energisikkerhet, vannforsyning og matforsyning er helt sentralt i krisetid. EU spiller en mer og mer sentral rolle innenfor samfunnssikkerhet.

EØS ikke nok

For det tredjeer ikke EØS-avtalen lenger tilstrekkelig for å sikre norske næringslivsinteresser. EU utvikler løpende politikk som ikke faller inn under områdene som reguleres i EØS-avtalen, samtidig som bedriftene likevel blir påvirket av den politikken. Tregheten i gjennomføringen av nye EU-direktiver gjør at norske bedrifter taper konkurransekraft overfor Europa. EUs offensive politikk innenfor klima og fornybar energi.

Les også

En virkelig dårlig start på en seriøs EU-debatt

EØS-utvalget konkluderer tydelig at det ikke foreligger andre tilknytningsformer til EU enn dagens EØS-avtale gjennom 30 år og et fullt medlemskap. Utmelding av EØS-avtalen og isolering av Norge fra Europa vil i dagens situasjon derfor være ødeleggende for Norge. Dermed står vi igjen med to reelle alternativer i den norske europadebatten:

* Alternativ 1: Fortsette med en stadig mer omfattende EØS-avtale og et økende antall supplerende avtaler med EU. Dette fører til at Norge tilslutter seg EU-politikk utviklet av andre, uten at norske velgere og politikere får være med på å forme den.

* Alternativ 2: Ta steget inn i et fullverdig medlemskap i EU. Dette gir oss muligheten til å delta aktivt i utformingen av politikken og på en bedre måte ivareta våre nasjonale interesser. Europabevegelsen i Vestfold mener at Norge og vårt fylke er best tjent med et fullverdig medlemskap i EU. Mange bedrifter, organisasjoner og borgere i Vestfold har i dag en sterk tilknytning til EU gjennom ulike samarbeidsformer. Europabevegelsen mener tiden er kommet for at Norge blir et fullverdig medlem i EU.

Vi har vært nære naboer og handelspartnere i årevis, men nå ser vi at verden rundt oss er i endring. EU har utviklet seg, og vi står ved et veiskille. Vi må anerkjenne den betydelige rollen EU som har fått i verden. EU arbeider hardt med å takle store utfordringer som klimakrise, sikkerhet og økonomisk omstilling. Vi kan ikke lenger sitte på sidelinjen og se på. Det er på tide å være en del av løsningen, å være med på laget.