Jo, virkelig altså. Vi må snakke litt om dette. Vi må trenge inn i honnørordene og de politiske talemåtene og finne frem til hva vi kan stå for – som samfunn.

Det er lett å forenkle og idyllisere. Men i skjæringspunktene mellom individ og samfunn skjer utestenging og ekskludering.

Altfor mange opplever barrierer i utdanning, arbeidsliv og fritid som diskriminerer og er til hinder for likeverdig deltakelse. Av og til dreier det seg om strukturelle faktorer som må endres på samfunnsplan. Av og til dreier det seg om våre holdninger og frykt for annerledeshet.

Partiet Sentrumhar dette som ett av sine kjerneområder basert på FNs bærekraftsmål. Samfunnet må bygge på styrken i det at vi er forskjellige, at vi har ulike evner og egenskaper, står det i partiprogrammet.

For hva er alternativet?

Alternativet er økt individualisme og økt egosentrering. Vi kan ikke basere oss bare på egeninteresse. Vi kan ikke fortsette å dyrke de fremadstormende og produktive, de som tror de står sterkest når de står alene.

Vi trenger et samfunn hvor alle kan ta del på sine vilkår. Hvor vi blir møtt med tålmodighet og respekt. Et samfunn som har lært barna å ta hensyn og ta vare på hverandre. Et samfunn med voksne som anerkjenner og verdsetter og viser raushet. Et samfunn hvor verken mobbing eller rasisme finnes og polarisering, radikalisering eller ekstremisme ikke kan vokse seg sterkt.

Menneskeverdet

Men folkens; har dere tenkt på det: Vi kan ikke ta risken på å skyve noen ut!

Mennesket er egentlig et flokkdyr og har antakelig overlevd som art på grunn av vår evne til å samarbeide og forbinde oss med andre. Noen forskere mener det. Det å ta vare på hverandre og ha kontakt med andre, bli møtt med og gi tilbake empati er en drivkraft i oss på linje med sult og tørst. Vi har en fordel av å være snille med hverandre og fungere sosialt.

Suksessen ligger i «det fredelige mennesket». Også i våre dager hvor det skjer så mye vondt og vanskelig. Men vi kan lete frem den ressursen som ethvert menneske er.

Alt henger sammen med alt! Det heter tradisjon og historie, ja kultur dette. Andre menneskers innsats blir overført til oss og vi må fungere sammen med mange andre for å kunne utvikle oss.

Partiet Sentrum ønsker å sikre mangfoldskompetanse i alle mellomstore og store selskaper og sikre mangfoldskompetanse i offentlige etater, råd og utvalg. Og de foreslår at det utvikles en nasjonal veileder til kommunene om hvordan forebygge og håndtere utenforskap og rasisme i lokalsamfunnet.