Halvparten av energibruken i Norge i dag er fossil, og overgangen til et fossilfritt samfunn skjer langsomt. Til tross for at flere norske fagmiljøer, uavhengig av hverandre, har påpekt behovet for økt satsing på fornybar energi, er Norge det europeiske landet hvor utbyggingen av ny fornybar energi går tregest. Til og med Ukraina som er i krig med Russland, og Luxemburg som er mindre enn Trysil, har bygd mer vind- og solkraft enn Norge i fjor.

Motstanden mot fornybarprosjekter, spesielt fra organisasjoner som Motvind, har vært en hovedårsak til denne tregheten. Motvind har effektivt stanset flere vindkraftprosjekter, og begynner nå å rette sin oppmerksomhet mot solkraftprosjekter. All endring i samfunnet vil møte motstand, og vi skjønner at energi og kraftproduksjon både kan bli abstrakt og komplekst for folk som ikke jobber med dette, men det ville være ønskelig at motstandere av fornybar energi var mer opptatt av fakta. Christina Fjeldavli, som er tilknyttet Motvind, demonstrerer i dette innlegget hva vi ofte møter i forhold til misinformasjon om prosjektene våre.

Les også

«Der barn ler» eller der Fred. Olsen ler hele veien til banken?

Moderat lønnsomhet

Fjeldavlis første påstand er at «Fred. Olsen ler hele veien til banken». Fornybarprosjekter som er lønnsomme nok til å realiseres har en moderat lønnsomhet. I tillegg kommer de med betydelig risiko og veldig lang utviklingstid.

I Norge er det dessverre slik nå at prosjekter relatert til fornybar energi står stille, mens det er full fart i petroleumsnæringen.

Vind og solkraft er arealeffektivt

Fjeldavli skriver «Fred. Olsen Renewables AS (FOR) har allerede forårsaket enorme naturødeleggelser under påskudd av at de skal «redde klimaet»». Det er riktig at vi i Fred. Olsen Renewables ønsker å bidra til klimaomstilling, og det er riktig at vind- og solkraft medfører naturinngrep. Fjeldavli unngår derimot å fortelle hvor arealeffektiv vind- og solkraft er.

Dersom vi i Norge tok i bruk et område som tilsvarer 2 prosent av det arealet som i dag brukes til skogsdrift i Norge kan vi produsere nok fornybar kraft til å kutte de fleste utslippene våre. Vi bruker årlig 15 millioner tonn med fossilt brensel hvert år, tilsvarende mer enn en million lastebillass. Er det ikke en god tanke å forsøke å redusere dette forbruket? Gass og olje er fantastiske naturressurser andre generasjoner også bør få glede av.

Les også

Alarm om stans i det grønne skiftet og for nytt næringsliv

Hvorfor tenker Fjeldavli og Rødt at vi bør opprettholde det ekstreme forbrukersamfunnet vårt? Et solkraftverk på Sem vil kunne produsere en hel tusendel av kraften vi i hele Norge trenger for å kutte utslippene våre med 80-90 prosent. Dette til tross for at arealet som vil brukes på Sem er én hundretusendel av arealet, eller naturen, som brukes til skogsdrift.

På Sem er det allerede plantet ny granskog på hoveddelen av området som vurderes til solkraft. Flere av vindkraftverkene våre i Sverige, Skottland og Norge er bygget i områder som allerede utnyttes til skogsdrift, tilsvarende det som vil kunne bli tilfelle for Sem solkraftverk. Vi mener det er mer hensiktsmessig å utnytte områder som allerede er sterkt påvirket til fornybar energi, og at et solkraftverk på Sem etter noen år godt kan ha mer biologisk mangfold enn en mørk granskog.

Et solkraftverk representerer ikke en permanent infrastruktur som en motorvei eller industriområde. Vi ønsker å plassere solcellepanelene på stativer uten å endre grunnforholdene, samtidig som vi vil bevare vannstanden i området. Dette betyr at solkraftverket ikke vil gi mer CO2-utslipp fra grunnen enn en plantet skog, og når dagen kommer og anlegget tas ned vil området igjen kunne benyttes til skogsdrift.

Les også

Sem solkraft på bunnløs myr og leire

Fornybarbransjen er ikke korrupt

Fjeldavli hevder til slutt indirekte at hele bransjen er korrupt gjennom at vi står fritt til å velge firma som utreder konsekvenser selv. Dette er også en mye brukt teori fra Motvind i forbindelse med vindkraftprosjekter.

Som aktører i fornybarbransjen må vi, som andre aktører som bygger infrastruktur, forholde oss til eksterne uavhengige konsulentselskaper. Det er ikke slik at man bare kan bytte utreder dersom man «ikke liker rapportene de skriver». Fjeldavli undergraver her ikke bare fornybarbransjen, men også hele forvaltningssystemet i Norge.

Les også

Solkraft på taket eller rasere mer natur?

Fjeldavli dytter barna foran seg for å fremme det skarpe budskapet sitt. Som utvikler av Sem solkraftverk ønsker vi sammen med grunneiere å skape et prosjekt som oppleves som positivt for innbyggere i Tønsberg og Sandefjord. Det er positivt å bidra til mindre ressursbruk i Norge og Verden, og vi mener også at vi gjennom dialog kan forme et prosjekt som blir positivt for naboene til prosjektet.