De krevde et toprissystem, norske priser for strøm i Norge (som før) og EU-priser for det vi eksporterer til EU – mindre enn 1 prosent av deres behov. Men Støre ville ikke dette; han elsker EU – han var tross alt mannen som hadde utformet EØS for Gro Harlem Brundtland og som meldte oss halvveis inn i EU, til tross for vårt doble nei. Som dyktig taktiker klarte han å kneble opposisjonen; kraftopprøret fislet ut, og til slutt støttet landsmøtet et helt intetsigende vedtak.

Nå måtte partiet stå sammen, het det, og nye folk – Vestre og Brenna – skulle inn og skape fornyelse og begeistring. Dette mente også kommentatorene som stort sett er EU-vennlige og som ikke ville snakke om at det er de vanvittige strømprisene som torpederer Ap. Og at folk flest mener det er politikken og ikke personene som må skiftes ut. Men skal man skifte ut personer, så bør man vel ta den hovedansvarlige for Aps totale forlis, nemlig Støre?

Nå skjøt de seg ikke bare i foten, men hogde også av seg beinet, for 1. juni fikk Ap 16,3 prosent i en meningsmåling fra Opinion. Altså: Uten ny strømpolitikk (og reell fattigdomsbekjempelse) vil Ap fortsatt kave rundt i sin stadig mindre andedam.

LES OGSÅ:

Les også

Trenger Norge en EU-debatt nå?

Vi blir ranet

Det som koster 12 øre å produsere hos oss, må vi fortsatt betale minst tidobbelt for. Slik ranes vi fordi Stortingets flertall i 2018 meldte oss inn i Acer, EUs energibyrå, som om vi var EU-medlem, vi som to ganger har stemt nei. Slik undergraver de folkets avgjørelse. Nå skulle EU styre krafta vår, den skulle bli en vanlig vare på børs, og det merket vi til gagns.

Dette var resultatet av en hårreisende frekkhet, nemlig at vedtaket ble gjort med alminnelig flertall til tross for at avståelse av suverenitet krever 3/4 flertall. Men fordi et slikt flertall ikke fantes, jukset de og brøt Grunnloven. Denne avståelsen av suverenitet kalte de «lite inngripende «og «nøyde» seg med vanlig flertall. Helt absurd, for alle ser at det er «enormt inngripende» når strømprisene tidobles og folk blir flådd, og særlig fortvilt er dette for trygdede og lavtlønte.

Slik ga Høyre, Ap, Frp, Venstre og MDG på skammelig vis bort vår demokratiske styringsrett, jukset med avstemningsmåten og lurte dette gjennom. Og har nå et enormt folkeflertall mot seg når det gjelder Acer-medlemskapet, som de også har folkeflertallet mot seg når det gjelder EU-medlemskap.

LES OGSÅ:

Les også

Regjering med sviktende energipolitikk

Har saksøkt staten

Men alt håp er ikke ute, for å si det sånn. Organisasjonen Nei til EU har stevnet staten for brudd på Grunnloven, og saken kommer opp i Høyesterett 5. – 8. september. Vedtaket om Acer må erklæres for ulovlig, slik at norsk kraft kommer ut av EØS og «normale» priser kan gjenoppstå. Så får vi bare håpe at Høyesterett ikke støtter flertallspartiene i at suverenitetsavståelsen er «lite inngripende» – folk flest vil kalle den katastrofal. Men vil vedtaket bli erklært ulovlig, vil Erna og Jonas temmelig sikkert prøve å tenke ut en ny type juks for å omgå dommen – og fortsette med Acer og dyr strøm.

På Aps landsmøte ville de ikke gjøre noe med prisene, men bygge ut og produsere så mye strøm at kraftoverskuddet vil senke prisene, noe en rekke eksperter sier er totalt utopisk, det vil knapt bli lavere priser. Og dette vil ta mange, mange år. 2. juni ble så dette havvindprosjektet presentert i Stortinget, og produksjonen skal starte før 2030. Vil folk vente så lenge?

Problemet er at folk og næringsliv ikke vil ha «konkurransedyktig» strøm, den vil aldri kunne konkurrere med EUs svimlende priser. Og vi er faktisk ikke medlem. Norske bedrifter og husstander kan ikke vente 10–20 år på påstått billig strøm. Vi vil ha strrøm som før, ikke nye priser hver dag, men strøm til norske priser, vi som bor i et kjølig land og bruker mer strøm enn andre nasjoner.

LES OGSÅ:

Les også

Si nei til EUs 4. energimarkedspakke!

Erna i stedet?

Alt tyder på at Støre er urokkelig og at han heller senker regjeringen og hele det rødgrønne prosjektet om to år før han gir opp Acer – hvis han da ikke blir stoppet av partiet eller avsatt. Da kommer Erna inn, og alt vil fortsette; vi vil fortsatt bli ranet, for Erna mener nøyaktig det samme som Jonas.

Men Høyre bør nok avstå fra å snakke om EU-medlemskap, det kan gi stemmetap, for en meningsmåling i februar viser at 43 prosent av Høyres velgere sier nei til EU. Hos Ap sier 49 prosent nei. Folk vil verken ha EU eller Acers strømpriser!

Hvis du som velger synes det er OK med dyr strøm, så stem Høyre eller Ap. Men er du imot, er det beste du kan gjøre å melde deg inn i Nei til EU. For husk: Nei til EU kan i september vinne saken i Høyesterett. Og da må vi stå sammen for å hindre at Jonas og Erna (og Venstre og MDG) prøver å vri seg unna og lure oss på nytt! For glem ikke at etter 600 dager har regjeringen ikke gjort noe med Høyesteretts dom om ulovlighet i Fosen-saken. Sånt kan skje igjen, og da må vi reagere!