De siste årene har livet i Oslofjorden endret seg drastisk, og det biologiske mangfoldet i fjorden er på vei bort. Det er godt dokumentert at den kritiske tilstanden i Oslofjorden er menneskeskapt. Det erklæres stadig krisetilstander i Oslofjorden, men det har ennå ikke blitt iverksatt noen skikkelige tiltak for å redde fjorden. Vi har ikke mer tid å tape!

De største problemene Oslofjorden har hatt de siste årene er knyttet til utslipp av kloakk, miljøgifter fra jordbruk og et systematisk overfiske. I 2019 ble det innført et forbud mot torskefiske i Oslofjorden. Fredningen av torsken var et skritt i riktig retning. Likevel har ikke fredningen gjort at torskebestanden har kommet tilbake til det nivået det en gang var. Det holder ikke å frede én art, samtidig som man tillater bunntrålefiske som drar med seg samtlige av arter man finner på havbunnen, og utslipp av miljøgifter som fyller fjorden med nitrogen.

Les også

50 år med Framtiden i våre hender

Fisken i Oslofjorden i dag er fulle av bakterier og sykdommer. De store nitrogenutslippene har ført til at fiskens beiteområder stadig blir mindre, og fisken sliter med å vokse seg store. Næringskjeden har i stor grad blitt påvirket, og man ser dermed en økning av uønskede arter som ikke bidrar til noe vekst i fjorden.

Les også

Oslofjorden må sikres for våre barnebarn

Forbud mot fiske har effekt

Et av de mest effektive tiltakene man kan innføre for å bedre Oslofjorden er å innføre nullfiskeområder. I dag er til og med bunntråling lovlig i verneområder, som i Færder nasjonalpark. Bunntråling regnes som det fiske har den største påvirkningen på havbunnen. I Porsangerfjorden har fiske med bunntråler vært ulovlig i mer enn 50 år, og dette har hatt en beviselig positiv effekt på livet i fjorden. Man ser også samme resultat i Lyme Bay (England), som har innført lignende lover. Det er på høy tid at det innføres et forbud mot all fiske med bunntrålere i Oslofjorden. Fiskere i Oslofjorden er nødt til å omstille seg, og finne mer bærekraftige fangstmetoder. På sikt vil også et bunntråleforbud bidra til et større mangfold og dermed et bedre fiske.

Les også

Oslofjorden: Det skjer ikke stort

Å forby alt fiske i noen områder i fjorden vil legge grunnlag for en sunnere havbunn, som flere arter vil kunne utnytte. Vern i form av nullfiskeområder har vist seg å være det mest effektive måten å restaurere biodiversitet. I dag finnes det svært få nullfiskeområder i Oslofjorden. Det er bare i tiknytning elveutløp hvor det i praksis er ulovlig å fiske.

Naturvernforbundet argumenterer for at 30 prosent av Oslofjorden burde være under et slikt vern. Norge har også forpliktet seg gjennom Naturavtalen i FN til å verne 30 prosent av naturen på land og hav innen 2030. Med den miljøpolitikken man ser i Norge i dag, er dette trolig et helt urealistisk mål.

Les også

Det som gjør meg så opprørt

Staten må ta et større ansvar!

Det er kommunene som har hovedansvaret for maritimt vern. Dette er tiltak som vil være svært kostbare, og vil gå utover livsnæringen til flere av de som benytter seg av Oslofjorden og området rundt som sin arbeidsplass. Jordbruket og fiskenæringen er nødt til å omstille seg for at endring skal være mulig. Det er derfor viktig at staten i mye større grad spiller en aktiv rolle i restaureringen av Oslofjorden. Det er behov for sentraliserte avgjørelser som gjør at samtlige kommuner har muligheten til å handle. Et tettere samarbeid mellom kystkommunene og staten vil kunne gjøre en omskiftning mer effektiv.

Det er på høy tid at det blir iverksatt tiltak for å redde den døende fjorden. Hvis det i det hele tatt skal være noe håp om å restaurere fjorden til det den en gang var, er umiddelbare tiltak nødvendig. Vi kan ikke lenger sitte å se på de enorme ødeleggelsene som har blitt gjort, og fortsatt foregår, uten å handle. Naturvernforbundet mener at om de rette tiltakene blir innført vil fiskebestandene kunne ta seg opp igjen i løpet av ti - tyve år.

I 2021 vedtok Regjeringen en tiltaksplan for å forbedre tilstanden i Oslofjorden. Dette er en femårsplan som tar for seg sju ulike innsatsordninger. Likevel, kan man ikke tre år senere se noen tegn til at noen av tiltakene faktisk har blitt iverksatt. Tiltaksplanen virker skjøvet til side og lite prioritert. Det er på høy tid at Oslofjorden kommer under mye strengere vern!

Les også

Kloakkutslippene i fjorden må opphøre

Videre lesing:

Bunntråling:

https://www.hi.no/hi/nyheter/2023/januar/traling-pavirker-livet-pa-havbunnen

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/porsanger-torsk-et-meir-reke-enn-i-andre-fjordar-1.16822134

https://www.context.news/nature/long-read/uk-bays-trawling-ban-shores-up-nature-and-fishermen-find-a-voice

Nullfiskeområder og vern:

https://academic.oup.com/icesjms/article/75/3/1166/4098821

https://naturvernforbundet.no/vi-vil-ha-tilbake-en-frisk-og-ren-oslofjord-med-yrende-dyreliv/

https://fn.no/avtaler/miljoe-og-klima/fns-naturavtale

Miljødirektoratets tiltaksplan:

https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/vann-hav-og-kyst/vann-hav-kyst-forvaltning/oslofjorden/