AUF har lenge jobbet for å få på plass en samtykkelov, og det er på høy tid at politikerne lytter og tar grep. Hver dag opplever en rekke mennesker i Norge det umenneskelige traumet ved å bli utsatt for voldtekt. Dessverre er veien mot rettferdighet og støtte ofte preget av hindringer. Altfor få voldtektssaker blir anmeldt, og enda færre fører til domfellelse.

Dette skaper en tilnærmet straffrihet for voldtekt i landet vårt, og det er uakseptabelt. Politisk handling er nødvendig for å bekjempe voldtekt og sikre at alle voldtektssaker blir behandlet på en rettferdig og effektiv måte. Økte ressurser til politiet, økt kompetanse hos rettsvesenet og endringer i lovverket er avgjørende for å snu den nåværende situasjonen.

For å bekjempe voldtekt må Norge ta flere konkrete skritt. Økte ressurser til politiet vil bidra til å sikre at voldtektssaker blir etterforsket grundig og uten unødvendige forsinkelser. Samtidig må politi, påtalemyndigheten, dommere og andre aktører få nødvendig opplæring og kunnskap om voldtekt for å sikre at fordommer ikke påvirker rettssystemets håndtering av slike saker.

Samtykkelov

Endringer i lovverket er også essensielt, og en tydelig samtykkelov vil være et stort skritt i riktig retning. En samtykkelov er avgjørende for å tydeliggjøre at sex uten samtykke er voldtekt. I dag defineres voldtekt etter straffeloven som å bruke truende atferd eller vold for å skaffe seg seksuell omgang, eller ved at en person har seksuell omgang med noen som er ute av stand til å motsette seg handlingen. Lovteksten sier ingenting om at en må samtykke til den seksuelle handlingen. Dette skaper en uklarhet som bidrar til straffrihet og manglende rettferdighet for voldtektsofre.

Voldtekt er en av de mest alvorlige forbrytelsene mot enkeltindividet og samfunnet som helhet. Det er på tide at Norge tar dette problemet på alvor og innfører en samtykkelov som tydelig fastslår at sex uten samtykke er voldtekt. Vi kan ikke lenger akseptere et rettssystem som ikke gir tilstrekkelig beskyttelse og rettferdighet til voldtektsofre. Nei er nei, tiden for handling er nå!