Denne elsparkesykkelen har stått «parkert» ved Norturas anlegg i over en uke. Er det greit? Vi i Høyre mener nei. Vi er ikke imot elsparkesykler, men mener at el-sparkesykkelselskapene må innrette seg. De må sørge for at syklene ikke står henslengt overalt og er til sjenanse for gående, syklende og ikke minst folk med handikap og gjør det krevende å passere.

Mobilitet, parkering, bevegelsesfrihet og fremkommelighet vil være stikkord for fremtidens byutvikling og skape mange utfordringer for innbyggere, besøkende og Tønsberg som kommune. Høyre løftet behovet for en forskrift for elsparkesykler i forrige periode, og vi syntes det er positivt at administrasjonen nå løfter forslaget frem og kommer med et forslag til forskrift.

Det er mye positivt i høringsforslaget som skal opp i Utvalg for miljø, teknikk og næring (UMTN) på onsdag. Her er det bl.a. foreslått begrensninger i antall, hvor dette gjelder, integrasjon med VKT, fjerning av sykler, teknologi osv.

Men vi i Høyre vil gå lengre. Vi vil at operatører skal ha egne definerte parkeringsområder, og at de som leier elsparkesykler parkerer i disse oppgitte områdene. Parkerer man utenom disse stedene, går taksameteret.

Vi tror det vil medføre færre feilparkeringer, gi bedre fremkommelighet for gående, rullestolbrukere og andre mye trafikanter. Vi mener det vil gi mindre forsøpling, og redusere sjansen for at syklene havner for eksempel i kanalen.

Konkret vil vi i utvalget forslå «Høringsforslagets §6a suppleres med følgende:

Operatørene pålegges å opprette egne definerte hente- og leveringsplasser.»

Begge hender på rattet

Vi ser at dette er et fremkomstmiddel som bidrar til økt mikromobilitet uten at fremkomstmiddelet i samme grad legger beslag på veier, men det kan ikke være slik at det skal være fritt frem hvor elsparkesyklene hensettes. Uansett fremkomstmiddel, vi bør har samme systemer for parkeringer, enten det er elsparkesykler eller bil.

Vi vil også i utvalget ta opp hvordan det i praksis lar seg gjøre å sende ut et høringsforslag, samtidig som kommunen sender ut anbud til potensial tilbydere.

Det er derfor viktig at kommunen bokstavelig talt har begge hender på «rattet», i dette tilfellet «styret» slik at vi reduserer mulige konflikter mellom brukere av elsparkesykler og brukere av Tønsberg som by. Høyre er for ny teknologi og nye måter å bevege seg på, men vi ønsker å tilrettelegge for alle innbyggere, næringsdrivende og besøkende i byen vår på en god og smidig måte.