Som mange vet, har selskapet økonomiske interesser i solkraftprosjektet. Fred. Olsen vil bygge ned 560 mål med myr og skog, og da gjelder det å tone ned verdien av området så langt det lar seg gjøre. Avtaler er allerede inngått med grunneierne uten at offentligheten får innsyn i detaljene. Nå gjelder det å få opinionen på sin side, slik at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og kommunepolitikerne tror at prosjektet kan forsvares.

Heldigvis har vi på Sem kunnskapsrike og modige innbyggere som ikke lar seg påvirke til taushet. I den nevnte TB-artikkelen poengterer nabo Trude Firing at Akersmyra er et naturområde som er «hjemmet til mange ulike dyrearter». Det kryr av fugler der, og i tillegg kan man oppleve ville dyr som hare, grevling, rådyr, hjort og elg. Røsslyng, tyttebærlyng, dunkjevler, furutrær og mange andre planter spirer og gror.

Var på befaring

7. april i år fikk jeg delta på en befaring på Akersmyra, etter at jeg selv tok kontakt med den største grunneieren, Carsten Andreas Foyn-Bruun. Også Tormod Firing og Henrik Kjæreng, som bor i nærområdet, deltok. I tillegg fikk vi med oss Finn Hauge, som leder BirdLife Vestfold, og Jarl Teig, som er vara for Rødt i utvalg for plan og bygg i Tønsberg kommune.

Befaringen bød på flere spektakulære naturopplevelser. Da vi gikk over et område på sørsiden hvor mange av trærne var hogget ned, kom vi over to jordugler som fløy opp, ganske forskremte, da de oppdaget oss.

Les også

«Der barn ler» eller der Fred. Olsen ler hele veien til banken?

I et av de mer skogkledde områdene, høyt oppe i et furutre, fikk vi se et digert hønsehaukreir. Foyn-Bruun fortalte oss at det er planlagt en hensynssone med en radius på 75 meter fra reiret. I tillegg skal det være planlagt en hensynssone på om lag 70 mål på sørsiden av planområdet som grenser mot Akersvannet naturreservat, et såkalt «avbøtende tiltak».

Om Fred. Olsen får viljen sin, skal fuglene miste 560 mål med skog og myr til industri, men så skal de få tilbake 70 mål for å bøte på skaden. Det sier seg selv at dette blir en svært dårlig avtale for hønsehauken som jakter maten sin i skogen, og for skogsnipene, som nå er i gang med paringsspill.

Les også

Alarm om stans i det grønne skiftet og for nytt næringsliv

Hensynsløs og ikke-rasjonell skogsdrift

Den hogsten som nylig er gjennomført på Akersmyra betegnes av flere som «hensynsløs» fordi nødvendige naturhensyn ikke er ivaretatt. Hogsten er heller ikke rasjonell fra et skogdriftsfaglig ståsted, ifølge eksperter jeg har snakket med. Skulle man drevet skogsdrift på en rasjonell og økonomisk måte, kunne det nå være aktuelt å tynne ut skogen, men ikke å hogge den ned før om ti - tretti år. Åpenbart planlegges det ikke for videre skogsdrift i området. Rødt Tønsberg foreslår at solkraftplanene avvises helt, og at man deretter lager en plan for restaurering av myra.

Les også

Sem solkraft på bunnløs myr og leire

Det fremgår av den politiske plattformen til styringspartiene Høyre, FrP, Venstre og KrF at de skal «si nei til solkraftverkene på Barkåker og Sem». Likevel valgte disse partiene, med unntak av Venstre, å si ja til utredning av de samme planene, til tross for at vi alle vet at det er tiltakshaver selv, altså Fred. Olsen i dette tilfellet, som gjennomfører utredningen. Det fremstår som lite tillitvekkende når partier sier ja til utredninger av prosjekter de har lovet velgerne at de vil gå imot.

Onsdag 24. april klokken 20 inviteres det til folkemøte i kafeteriaen i Sem samfunnssal. Rødt Tønsberg oppfordrer Høyre, FrP og KrF til å delta på møtet og gjenta det partiene selv har undertegnet i den politiske plattformen for 2023 - 2027, nemlig at de sier nei til solkraftverkene på Barkåker og Sem.