I utvalg for oppvekst og opplæring legges nå Tilstandstapport fra barnehagesektoren 2023 frem for politikerne.

Her kommer det frem flere aspekter som er svært viktige og interessante for hvordan vi politikere videre behandler barnehagepolitikk og ikke minst bemanningssituasjonen i Tønsberg kommune. Det blir helt tydelig at bemanningen i barnehagene våre må økes.

Stor effekt for inkludering

I perioden 2021-2023, under det rødgrønne styret, ble det bevilget totalt 21 stillinger utover lovfestet norm, til kommunale barnehager i levekårsutsatte områder. I 2023 ble grunnbemanningen økt med 3 stillinger, selvsagt med støtte fra SV. Evalueringen kom i juni i fjor, og noen hovedtrekk er gjengitt i tilstandsrapporten som legges frem for politikerne nå. Disse funnene er svært interessante og viktige: Ansatte på gruppene med økt grunnbemanning opplever at de lettere kan se barnas ulike behov og at de har bedre tid til å følge opp.

De har tid til å hjelpe barn som strever med for eksempel språk eller å komme inn i lek. Barna deles oftere i mindre grupper, og det har stor effekt for inkludering. Det ser dessuten ut til at det er mindre korttidsfravær i avdelinger med økt grunnbemanning. Og barnehagene med økt grunnbemanning kan også i større grad benytte egne ansatte ved sykefravær på avdelingene.

Lettere med rekruttering

I den samme tilstandsrapporten pekes det på at det er en utfordring med rekruttering til ledige stillinger i barnehagene i Tønsberg. Søkertallene synker nå år for år, både til stillinger som barnehagelærere og til fagarbeiderstillinger. Dette er åpenbart et stort problem, som må tas på det største alvor.

Det interessante er at barnehagene som har fått økt bemanning rekrutterer flere søkere ved utlysning enn barnehager uten økt grunnbemanning. Dette er en meget viktig observasjon som vi som politikere må ha lengst fremme i vår bevissthet fremover.

Ikke fornøyd med bemanningstettheten

Langt fra alle barnehager i Tønsberg har fått økt bemanning, og foreldreundersøkelsen fra i fjor viser at foreldrene ikke er tilfreds med bemanningstettheten i barnehagene. Dette er i tråd med mange tidligere signaler og også i tråd med hva fagfolk og organisasjoner selv i årevis har meldt fra om.

Det er svært viktig å understreke at dette ikke handler ikke om at man ikke er fornøyd med jobben de ansatte gjør, men at man mener det er for få ansatte. I undersøkelsen gir foreldrene i Tønsberg en score på kun 3,6 på bemanningstetthet, mens flere andre områder det er spurt om får godt over 4 i score, noen nærmere 5, som er toppscore. Scoren foreldrene gir bemanningstettheten i Tønsberg er dessuten lavere enn landsgjennomsnittet, som ligger på 3,8.

Alt dette viser at det haster med å innføre økt bemanning i alle barnehager. Det er først og fremst viktig og bra for barna, positivt for rekrutteringen, og det vil også direkte svare opp foreldres bekymring knyttet til bemanningstettheten.

Fremtidspolitikk

SV har vært og skal fortsatt være en pådriver for økt bemanning. Vi håper dagens blå posisjon er enig med oss, og at vi nå ikke får kutt i barnehagene, kutt som vil forverre situasjonen ytterligere. Tvert imot må barnehagene få flere ansatte. Dette er særdeles viktig for barna og de ansatte. Det vil også være god fremtidspolitikk ved at søkertallene til disse svært viktige yrkene forhåpentligvis vil stige igjen, og vi kan sikre en robust stab i alle barnehagene. En stab som har rammevilkår som gjør at de fortsatt ønsker å jobbe der og som opplever seg verdsatt og hørt.

SV tar opp bemanningen allerede i onsdagens politiske utvalgsmøte, og håper de andre partiene spiller på lag.