Loven setter rett og slett krav til et gitt antall av ett kjønn som tillates i styret. Målet er maks 60 % av ett kjønn, men fordi den eksakte prosentandelen er vanskelig å treffe i mindre styrer, er det i loven angitt detaljer om antall.

Hensikten med den nye loven er flerdelt. Etter århundrer med mannsdominans er den et bidrag til å knuse et bevisst eller ubevisst glasstak, der menn rekrutterer menn. Og hensikten med dette igjen er ikke bare å knuse glass, men å oppnå flere fordeler. Britiske «The Pipeline Report, Women Count 2020» viser at selskaper med en betydelig andel kvinnelige ledere er mer profitable enn mannsdominerte selskaper. Videre viser en undersøkelse fra Universitet i Virginia viser at «Crash Test Dummies» (kollisjonsdukker) i hovedsak er modellert etter menn. Eksemplene er mange på områder tilpasset mannen som standard: Arbeidsklær, medisinsk forskning, sikkerhetsutstyr, osv.

Kanskje noe av årsaken til at selskaper med kvinner i ledelsen er mer profitable, ligger her: De er i stand til å tilby produkter og tjenester som er tilpasset både menn og kvinner, og at de av den grunn selger mer?

Les også

Egnet kvinne søkes – bill.mrk. Høyre-nominasjon 2025

Kvinnene må melde seg

Av de 46 selskapene i Færder og Tønsberg som i 2022 omsatte for mer enn 100 millioner, må styrene, ifølge Profforvalt høsten 2023, hente inn 58 kvinner til sammen. Her bør eierne ikke bare se på dette som et nødvendig onde regulert etter lov, men som en mulighet til å utvikle selskapet, produktene og tjenestene. Og kanskje øke avkastningen, skal vi tro «The Pipeline Report».
Likeledes må kvinner i regionen kjenne sin besøkelsestid og melde seg til tjeneste. 58 styreplasser står ledige, og de må fylles innen utgangen av året. For å hjelpe virksomhetene til å møte de nye lovkravene bør kvinner med relevant erfaring gå i dialog med lokal næringsforening, styrenettverk, direkte med selskapene, rekrutteringsbyråer eller bruke andre relevante kanaler.

Og til selskaper for øvrig: Mangfold handler ikke bare om kjønn, som nå er lovregulert for styresammensetning, men like mye om alder, faglig bakgrunn, kultur eller nasjonalitet. Flere perspektiver og mer diversitet gir økt kreativitet og nye muligheter. Og nye muligheter bør alltid være på agendaen, ikke bare i styrerommene, men også hos en fremoverlent ledelse som skal tilpasse virksomheten til markeder som er i stadig endring.