Det er nå det virkelig starter i hagen, jeg har kommet godt i gang. Og fått et kirsebærtre i fanget. 94-åringen spjæret bokstavelig talt. Heldig vis fikk jeg rask og god hjelp til å få det fjernet. Nini og Øyvind kom fra Sande og tok treet i fallet. Halve treet er nå på vei til en herlig peis. Det var for mye råte til å dreie boller og fat, som nok ikke hadde blitt brukt så ofte. Det gjelder å få treet vekk i rekordfart. Ute av øyet ute av sinn. Nå vil jeg leve i håpet om at resten vil overleve og det får være bra nok. Men det skal noe til, det vet jeg. Det nytter ikke å gråte over spilt melk ... Tårene er tørket og jeg ser fremover. Jeg venter på uttalelse fra en arboret (en som kan trær), jeg tar det derifra. Magnolialunden får mer tiltrengt lys og jeg får plass til et lite hagehus. Alt i alt kunne dette vært mye verre.

Mandag våknet jeg og så at solen jobbet på høygir og vinteren smeltet vekk på noen timer. Godt var det. Jeg skulle ha årets første hagevandring, 53 jærbuer på tur. Det ble virkelig moro. Noe helt annet enn i fullblomstring, nå måtte vi fokusere på det som er nøkkelen til hagens karakter. Strukturen. Det er så lett å se strukturen i hagen uten for mye blomstring. Ingen distraksjoner. Alle hager har sine fine sider, så dette er virkelig moro å gjøre. Nå er det lett å se og forklare hvorfor hagen er delt opp i soner.

Jeg har jo tre små plattinger istedenfor en stor, heldekkende platting. Gravet ned så de flukter plenen. Er nok å snuble i, om det ikke skulle legges snublekant på plenen også. Det er en av mange små ting, og vi gjør det jo på vår måte. Det gjør hagen mer unik enn stuene vi har.

Det er det som gjør hagebesøk så interessant. Jeg sier jo ofte at vekstene ikke er alt. Selvsagt er de det, men hva du liker, er best for deg. I hagen velger du det. Det er nøkkelen til en hagesuksess. Det er mange nøkler, for å si det sånn. Du er hovednøkkelen. Vi har jo et klima som tillater det meste. Hagen blir så bra du vil. Det har endelig, etter fire sesonger, virkelig vært behov for å skjære og klippe busker. Å se at vekstene virkelig skyter fart og blir til noe. Det er jo lønn før du kommer til himmelen. Det er virkelig tid for å gledes.

Det er mye å ta i nå, plenen skal gjødsles. Jeg starter med den. Så står resten av hagen for tur. Det blir mat den 20. i hver måned til og med september. Lett å huske. Jeg er jo lønnet av Nav, så den datoen er spikret. Det høres mye ut, og det er det. Mye gjødsel, altså. Ta heller litt gjødsel av gangen. Det funker for meg. Ikke tro at det ikke har noe å si. Plantemat er virkelig mat.

Tulipanene ser ut til å komme fint. Det er min store vårglede. Jeg planter så mange at jeg har råd til å ta en og annen inn. Magnolia står selvsagt i knopp, det har den gjort vinteren igjennom. Nå vokser de. Da er det vår. Alt ser nesten bra ut. Jeg prøver å fortrenge at min buksbom er angrepet av cylindrocladium, en muggsopp som kan gå på masse vekster. Det må min gartnervenn Stig ta seg av om det går. Sånt er større en man tror.

Ryktet sier at det er flere trær i Larviks vakre bøkeskog som må fjernes. Grunnet hageavfall. Med samme muggsopp. Det gjør meg rett og slett sint. Slenge hageavfall i bøkeskogen? At man ikke vet det kan bli en katastrofe er en ting, men alle vet at avfall i skogen rett og slett er ulovlig. Den irritasjonen kommer til å vare en stund. Med god grunn. Vi håper det er mulig å redde. Så hageavfall er bare å kaste der det skal kastes. Da blir mine buksbom små ting i forhold. Som sagt, jeg satser på Stig. Han er en prima kar som kommer og hjelper meg. En gang i uken. Han kommer ikke alene, men har gartnersønnen sin med seg. Jeg må kunne nevne at firmaet heter Larix. Det er ikke så lett alltid, å finne flinke folk. De er effektive og registrert, så da unngår du trøbbel med skattevesenet.

Larix er latin for Lerk. så det burde være lett å huske. Jeg har en liste så lang som et år om alt som skal gjøres og jeg er jo i jobb selv også. Ikke mye, men nok til at jeg holder gleden over pensjonisttilværelsen varm. Men tilstår gladelig at når alle hverdager kjennes som helg, er livet best. Nettopp at hagearbeid er blitt en deilig hobby, gjør jo at jeg holder hodet og kroppen i gang. Så stort sett er det bare å smile og være glad for alle gleder utelivet gir.

Åsgårdstrand ligger fint til og selv om solen går tidlig, rundt klokken 20, så er hagen min veldig fornøyd. Det skal jo vannes også, så jeg er happy med det. Jeg vet at nettopp det har gjort at hagen har hatt fin vekst og ikke blitt stekt fordervet på lange og sene soldager. Jeg er jo et A-menneske, så det å stå opp og nyte morgentimene, er herlig. Jeg sitter med kaffekoppen og ser hvite badekåper fyke forbi. Ja, de har begynt allerede. Noen holder sikkert på å bade året rundt. Det er imponerende og nå også veldig sunt.

Denne tiden på året er helt spesiell. Alle vil rekke alt. Jeg prøver å ta ting i lange trege drag, så det ikke går for fort. Jeg har gode anlegg for å yte. Enda bedre er jeg til å nyte. God vår til dere alle. Ta dere tid til å puste vårluften inn og gled dere over alt det fine som skjer. Nå er jeg borte fra her en måneds tid. Syriner er underveis, så savnet blir nok ikke merkbart. Snakkes når konvallene blomstrer!