I februar i år vedtok fylkestinget å starte opp arbeidet med den såkalte Vestfoldplanen. Går alt som forutsatt, vil fylkestinget før sommeren vedta å legge planen ut på høring. Da kan kommunene, organisasjoner og folk flest få si sin mening om det som er ment som en overordnet strategi for arbeidet med andre regionale planer de neste fire årene, og skal bl.a. si noe om hvilke andre planer man skal jobbe videre med, som f.eks. regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA), der Vestfold gjorde noe av et nybrottsarbeid da den ble vedtatt første gang i 2013.

– Vestfold er tilbake som egen fylkeskommune, men det er viktig å understreke at vi ikke er det samme fylket som før sammenslåingen med Telemark, sier Linda Lomeland, seksjonsleder samfunn og plan i Vestfold fylkeskommune.

Ikke minst er kommunekartet kraftig tegnet om – Vestfold består nå av bare seks kommuner som alle har stor befolkning etter norsk målestokk og sitter med mye sterk fagkompetanse. Det gir andre muligheter både for samarbeidet mellom kommuner og fylkeskommune og for ansvars- og rollefordelingen dem imellom.

Ny giv

– Vi merker at det er mye positivitet rundt det at vi danner en ny fylkeskommune og en ny region, sier Silje Vaadal, direktør for samfunnsutvikling i Vestfold fylkeskommune.

Arbeidet med Vestfoldplanen hadde sin spede start allerede i fjor, før skilsmissen fra Telemark. Administrasjonen har jobbet med å lage et kunnskapsgrunnlag som gir en forståelse av hvordan dagens Vestfold ser ut og hvilke muligheter og utfordringer vi har.

– Dette blir fylkeskommunens øverste styringsdokument for denne valgperioden, sier Lomeland.

Både den politiske og den administrative ledelsen i fylkeskommunen håper mange frivillige organisasjoner o.a. vil engasjere seg og avgi høringsuttalelser til Vestfoldplanen. Det kommer også til å bli innkalt til en høringskonferanse i august der det blir mulig å komme med innspill.

– Dette er også første gang at vi setter opp fylkesmål, sier Lomeland, som forteller at kunnskapsgrunnlaget som er utarbeidet så langt viser at Vestfoldsamfunnet har mye å ta tak i.

Les også

Det som gjør meg så opprørt

Både verdiskapningen, innsatsen for klima og miljø og sosiale forhold har et forbedringspotensial. Vi har for dårlig tilgang til fornybar energi, vi mangler en del arbeidskraft med den rette kompetansen, vi har utfordringer med klimamålene, naturtap og miljøtilstanden i Oslofjorden, og med sosialt utenforskap og sosiale ulikheter i helse og livskvalitet.

Vestfold er riktignok et vekstfylke, men også hos oss vil vi merke at det blir flere eldre og færre i yrkesaktiv alder. Disse utfordringene – og hvordan vi kan løse dem – blir en bunnplanke i arbeidet med Vestfoldplanen.

Vern av natur og landbruksjord

Noe av bakteppet for planen er også nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging. Ikke minst er klima og vern av natur og landbruksjord kommet stadig høyere opp på agendaen i nasjonal politikk.

– Statlige myndigheter peker på mange av de samme områdene som oss. Det er nødvendig at nye regionale planer tar opp dette med naturmangfold, klimaendringer og kraftforsyning, sier Lomeland.

Vestfold har beskjeden kraftproduksjon i dag, men heller ingen kraftkrevende industri av betydning. Flere har imidlertid pekt på at vi må få økt forsyning av kraft hvis vi skal makte å fase ut fossil energi og få et grønnere næringsliv.

– Politisk er dette med kraftproduksjon satt på agendaen, bekrefter Vaadal.

Les også

Energidugnad for Vestfold

Samtidig har Vestfold også en egenart i form av å være et lite, kompakt fylke med veldig like utfordringer fra kommune til kommune.

– Det gjør det lettere å finne felles innsatsområder og etablere felles regionale samarbeid, sier Linda Lomeland.

Vestfoldplanen vil gi såpass mange føringer at den vil fungere som en slags kickstart for arbeidet med de andre planene, mener hun. Foruten RPBA har Vestfold i dag både en egen kystsoneplan og flere planer felles med Telemark, bl.a. for opplæring, folkehelse, klima og energi, samt en rekke regionale strategier som også er utformet i samarbeid med vår tidligere partner.