I år er det gått 13 år siden kjølen til «Saga Oseberg» ble strukket. Tanken var å bygge en mest mulig autentisk kopi av Osebergskipet, ja, kanskje på sett og vis mer autentisk enn originalen i Vikingskipshuset i Oslo. Båtbygger Geir Røvik & co. hevdet nemlig at den rekonstruksjonen av skipet som skjedde etter at det ble gravet frem i småbiter fra haugen i Slagendalen i 1904 ikke var hundre prosent korrekt. Osebergskipet hadde vært mer sjødyktig enn rekonstruksjonen tydet på, mente ildsjelene i Tønsberg, som ville gjenskape skipet slik de trodde det hadde vært, og med bruk av mest mulig autentiske materialer og håndverksmetoder.

Vikingskipskopier er det med årene bygget mange av i Norge, men det unike i dette prosjektet fenget interessen verden over, og ga Tønsberg en internasjonal attraksjon. Entusiasmen i lokalmiljøet var til å ta og føle på. Folk strømmet til både for å følge arbeidet på nært hold og for å bidra med egne hender. Sjøsettingen sommeren 2012, i nærvær av kong Harald og dronning Sonja, er vel den største folkefesten Tønsberg har opplevd i nyere tid.

Senere har mange vært ombord, vært med på roturer og fulgt interessert med på byggingen av nye vikingskipskopier, bl.a. «Saga Farmann», som i fjor seilte helt til Istanbul. Vikingodden og skipene har vært en suksess, men både Stiftelsen Oseberg Vikingarv og andre har lenge ønsket å utvikle området videre. Prosjektet har fått klarsignal fra kommunen, de nye bryggene står ferdig til sommeren, og nå er det viktig at finansieringen går i orden slik at neste byggetrinn, med naust, verksted osv. kan komme i gang før jul.

Det er på høy tid at dette skjer. På Bygdøy er utbyggingen og moderniseringen av Vikingskipshuset for lengst i gang. Når det gjenåpnes som Vikingskipsmuseet i 2026, vil det bety et stort løft for formidlingen av vikingtidens historie i Norge. Dette løftet bør Tønsberg være en del av. For det første fordi man her har kort vei til stedene hvor skipene ble haugsatt, kulturlandskapet der de hørte hjemme. For det andre fordi skipene ved Vikingodden kan oppleves på en helt annen måte, som utfyller det du ser i museet på Bygdøy.

Mens de originale vikingskipene er skjøre gjenstander som ikke må røres, kan man her hos oss gå ombord i dem, ro, seile, kjenne lukten av tjære og høre knirkingen i rigg og tiljer. Denne levendegjorte historien bør en hel verden få del i. Nå håper vi at byggeprosjektet på Vikingodden går etter planen både tidsmessig, teknisk og økonomisk, slik at vi alle kan få oppleve det nye anlegget førstkommende sommer. Prosjektet bør også tjene til inspirasjon: Tønsberg har flere enestående kulturminner som fortjener å presenteres bedre enn i dag. Det gjelder f.eks. Rundkirken og ruinene av Tunsberghus.