– I år har vi lagt det på en egen helg, helt i starten av sommeren. Det blir som et startskudd for kultursommeren, før byen fylles med sommergjester, smiler Jon Edgar Karlsen.

Han er medarrangør for Bakgårdsfestivalen, sammen med blant annet Kari Svensen og Steinar Theie.

– Alle er selvfølgelig velkommen, men hovedhensikten med festivalen, er å bidra med noe for Tønsberg-folk. Derfor er det fokus på lokale aktører, og alt er gratis, sier Karlsen.

Kan tenke langsiktig

Selv om gjengen har bestemt seg for at det blir festival 31. mai og 1. juni, er det fremdeles usikkert nøyaktig hva programmet blir.

– Som tidligere, har vi d-dag første mai – det er da vi får svar på søknader vi har ute. Det som er nytt i år, er at Tønsberg kommune har støttet med 200.000 kroner. Dette er en pengestøtte som sikrer oss en grunnøkonomi i fire år, sier han.

På spørsmålet om hva denne pengestøtten betyr for Bakgårdsfestivalen, er svaret fra Svensen klart:

– Det betyr alt for oss. Uten økonomi i bunn, ville det ikke blitt noen festival i det hele tatt, sier hun.

Karlsen forteller at arrangørene satt i tenkeboksen og vurderte om de skulle orke å arrangere festivalen en tredje gang. Nå er han fornøyd med å kunne tenke og planlegge langsiktig.

– Det som kanskje betyr aller mest, er å få støtte fra kommunen på det en driver med. Det er inspirerende at de ser verdien i innsatsen vi legger inn. Dette er gjort på frivillig innsats, sier han.

I fjor var det rundt 50 frivillige i sving under festivalen, som tiltrakk nærmere 800 innbyggere.

LES OGSÅ: Ingen vet hvem som skal spille på konserten – likevel går billettene unna

Noe for alle

Ordfører Frank Pedersen beskriver arrangementet som positivt for byen, byutviklingen og lokalmiljøet.

– Det er utrolig mange som ikke vet hvilke skatter vi har i disse bakgårdene. Denne festivalen har vært med på å åpne bakgårdene våre igjen, og vært en slags fødselshjelper til flere prosjekter som tar dem i bruk. Målet er å åpne dem permanent, men det er vi ikke helt i mål med ennå, sier han.

Pedersen forteller at blant annet fadderuken til Universitetet i Sørøst- Norge skal holdes i bakgårdene til høsten, i tillegg til et julemarked.

– Kommunen har valgt å støtte arrangementet fordi innholdet både er for barn, ungdom og voksne, kombinerer musikk, litteratur, kultur og kunst, og er gratis, lokalt og for lokale. De har fått til noe helt spesielt - jeg ble helt betatt da jeg kom hit første året og så hvilken stemning de fikk til å skape, sier ordføreren.

Han forteller at han har deltatt begge årene det har vært arrangert i byen. I år gleder han seg til å klippe snoren på åpningsdagen. For festival blir det, lover arrangørene.

– Vi har bestemt oss for at det blir festival, og det aller meste er på plass. Spørsmålet er bare hvor mye vi må redigere programmet, sier Theie.

Lokale stjerner

Av underholdning står blant annet en forestilling av Papirhuset Teater, ledet av Tiril Engelstad, Ukraina-koret og Kulturskolen. Litteratur er også en viktig brikke i festivalen, der forfatter Stein Erik Lunde er medarrangør og bidrar med Dylan-tolkninger og høytlesning fra boka «Egg». I tillegg er flere barnehager invitert til å smake på lokal sunn mat, som blant annet Roar Lefsaker fra Holt Gård stiller med.

– Ønsket vårt er å sette sammen en festival for tønsbergensere, samtidig som vi har med oss at en tønsbergenser ikke lenger ser ut som meg – en som har bodd her i 70 år. Vi jobber hardt med å få inn flere kulturer, for å vise mangfoldet i byen vår, sier Karlsen.

Han er tydelig på at det er de lokale stjernene som skal få skinne under festivalhelgen.

I år, som ifjor, vil det meste skjer i Kammegaten og Øvre Langgate med noen tilhørende bakgårder.

– Vi skal sperre av og blant annet lage langbord, slik vi gjorde ifjor, sier han.

Under kan du se bilder fra fjorårets Bakgårdsfestival.

Bildeserie

Musikk og litteratur på scenen: – Vi kom for en god vin