Antall koronainnleggelser har mer enn doblet seg de siste fem ukene, og koronasmitten øker, ifølge Folkehelseinstituttets (FHI) ukerapport.

– Covid-19-epidemien er økende, etter en periode med stabil forekomst. Overvåkingen av virus i avløpsvann har vist betydelig økning gjennom februar og mars, skriver FHI.

Antall nye intensivinnleggelser og koronarelaterte dødsfall er stabilt lavt. I uke 12 er det foreløpig rapportert om 98 nye sykehusinnleggelser med korona som hovedårsak, mens det var to nye innleggelser på intensivavdeling.

Det er en svak oppgang i influensaepidemien.

LES OGSÅ: Sjur sliter fortsatt etter koronaviruset: – Ennå ikke helt frisk

Vårbølgen kommer

Forekomsten av luftveisinfeksjoner i befolkningen er svakt økende, men normalt for årstiden. Antall innleggelser med luftveisinfeksjon er stabile.

– Påskeferien kan bremse smitteutvikling de kommende ukene, men den videre utviklingen av epidemiene er usikker, skriver de videre.

Det er nå flere innleggelser med korona enn med influensa.

– Vi regner med en vårbølge nå og kanskje et par bølger til i løpet av året, men disse vil neppe bli så store som bølgene i 2022, sier fagdirektør i FHI Preben Aavitsland til VG.

Over flere uker har det vært en økning i nivåene av koronavirus i avløpsvann. Det kan se ut til at dette har vært tidlige tegn på en ny bølge, ifølge FHI.

Det er ingen tegn til at viruset vil gi mer alvorlig sykdom.

LES OGSÅ: Anbefaler ny runde med koronavaksine – disse bør ta ny dose

Kan få samme status som sesonginfluensa i løpet av året

Koronapandemien kan i løpet av året nå et punkt der den utgjør en trussel som tilsvarer den til sesonginfluensa, melder Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Jeg tror vi vil nå et punkt hvor vi kan anse covid-19 på samme måte som vi anser sesonginfluensa: en helsetrussel, et virus som fortsatt vil ta liv, men som ikke forstyrrer samfunnsordenen, sa direktør for helsekriser, Michael Ryan, i WHO på en pressekonferanse i fredag.

– Jeg tror vi vil nå det punktet i år, la han til.

Organisasjonen tror at de vil kunne være i stand til å erklære at koronaviruset ikke lenger utgjør en global folkehelsekrise i løpet av 2023. Viruset ble erklært en slik krise i januar 2020, og i mars samme beskrev de situasjonen som en pandemi for første gang.