Jeg møtte opp på stiftelsesmøtet, og plutselig hadde jeg fått ledervervet i fanget. Sånn kan det gå. Det viste seg heldigvis fort at styret på syv personer er en kompetent gjeng.

Vår felles framtid var motivasjonen for å starte Framtiden i våre hender i sin tid. Skulle vi opprettholde systemer som skaper urettferdighet, fattigdom og nød? Kunne vi fortsette å bruke klodens ressurser som om de var uuttømmelige? Kunne vi fortsette å slippe ut avfall og forurensning i omgivelsene våre?

Formålet med organisasjonen ble formulert: «Framtiden i våre hender arbeider for etisk forsvarlig og miljøvennlig forbruk, og en rettferdig fordeling av jordas ressurser.»

Folkebevegelsen har vist deg å være livskraftig. Den hviler på en medlemsmasse som nå teller over 45.000, og Anja Bakken Riise er ansiktet og stemmen utad.

Les også

Oslofjorden må sikres for våre barnebarn

Gjennomslag

Det omfattende og langvarige arbeidet har gitt politisk gjennomslag. Åpenhetsloven og etiske retningslinjer for Oljefondet er vedtatt i Stortinget, etter sterkt påtrykk og medvirkning fra Framtiden i våre hender. Ny matkastelov og strengere miljøkrav til klesselskapene er på vei. Utredning av momsfritak for reparasjon og brukthandel er i gang. FIVH har vært viktig i etablering av Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo (UiO) og nyhetstjenesten Norwatch. Besteforeldrenes klimaaksjon springer også ut fra Framtiden i våre hender. I år arbeider Framtiden i våre hender med to hovedsaker. Disse er grønn matomstilling og kampen mot overforbruk.

Les også

Oslofjorden: Det skjer ikke stort

Det ferske lokallaget i Tønsberg hadde allerede sist november et åpent møte med tema fast fashion og alt det plastavfallet denne bransjen forårsaker.

Det er vanskelig å ta gode, miljøvennlige valg samt gjennomskue «liksom-bærekraft» og grønnvasking i politikk og næringsliv. De fleste av oss har behov for mer kunnskap og kompetanse. I laget stiller vi oss spørsmålet: Hvordan gjør vi det? Hvordan kan bærekraft bli en overkommelig del av livet? I lokallaget satser vi på en vitebegjærlig tilnærming.

Les også

Hvorfor er Tønsberg så elbil-fiendtlige?

Målbevisst

Styret i lokallaget i Tønsberg består av kvinner og menn, eldre og yngre, utenlandske og norske, håndverkere og akademikere. Disse er Tone Kari Fugleberg, Birgitte Lund Saltvik, Stine Lynn Daae Renberg, Elena Kalitina, Trond Kjetil Bremnes, Malin Ljungberg Skåtun og Ole Johannes Romtveit.

Med 50 års fartstid har Framtiden i våre hender utvikla en målbevisst, ryddig og ressursbevisst praksis. Den går ut på å ha fokus på få saker om gangen, grundighet og dyp innsikt i sakene, samt lokal aktualitet. I Tønsberg er det aktuelt å vise hva vi kan gjøre med Oslofjordens tragiske tilstand, og her er overforbruk et viktig tema.

Å skrive en kronikk i anledning av et 50-års jubileum vil nødvendigvis være historieskriving. Men framtida ligger, som alltid, foran oss. Hva er det som driver oss? Hvorfor holder vi på som vi gjør? Er det menneskehetens oppgave å produsere og forbruke mest mulig?